Ga in gesprek bij Therapie Heemstede

Ik werk veel met Mindfulness en cognitieve gedragstherapie. Dat laatste is een veelzijdige methode waarmee je met jezelf aan de slag kunt. De opdrachten die je te doen staan zijn vaak veel concreter dan je denkt; je kunt echt aan het werk, dingen uitproberen en daarvan leren.

Cognitief staat voor ‘denken’.

We gaan er in de behandeling van uit dat je bepaalde denkfoutjes maakt. Je schat situaties verkeerd in, trekt de verkeerde conclusies of interpreteert de werkelijkheid fout. Dat ‘denken’ doe je zonder na te denken. Het is een patroon, als het eerste dominosteentje valt, klettert de rest er automatisch achteraan.

Die valse start van je gedachten is heel belangrijk. Want doordat je zo denkt, voel je iets en ga je je op een bepaalde manier gedragen en daar heb je dan zo je gedachten weer over. Het is een cirkeltje waar je maar moeilijk zelf uit kunt breken.

En daar komt het gedragsgedeelte om de hoek kijken. Want anders denken dan je denkt is reuze moeilijk. Maar anders doen? Dat kun je wel. Zeker bij mij in de behandelkamer, maar gaandeweg ook in je leven. Je gaat dingen anders doen en let goed op wat er verandert en of je je anders voelt. Het fijne van die kleine experimenten is dat je nergens aan vast zit, je kunt gewoon proberen en als het je niet bevalt, dan weet je dat ook.

Verandering en acceptatie

Mindfulness ervaar ik als een prettige aanvulling op de ‘westerse’ behandelwijze, die meestal vrij rationeel is. Het westerse denken richt zich vaak op de oplossing of de verklaring van problemen en biedt minder ruimte voor gevoel en intuïtie.

De oosterse manier van denken leert ons juist te voelen en het leven aan te gaan zoals het op ons afkomt. Niet alleen door jezelf te veranderen, maar ook door bepaalde dingen te accepteren kun je groeien. Niet alles hoeft logisch te zijn. Soms is het zoals het is.

Tijdens onze gesprekken bij Therapie Heemstede zal ik je helpen om aan je knelpunten te werken, maar ik zal je ook uitdagen om met een andere bril naar je leven te kijken. Bijvoorbeeld, als je last hebt van depressieve gevoelens zul je geneigd zijn om vooral de focus te leggen op wat er mis gaat.

Je manier van denken kan je grootste vijand zijn. Dus dan vraag ik: Hoe kijk je naar het leven? Wat zijn je verwachting ervan? Voor een belangrijk deel bepaalt je manier van denken ook je geluk. Ik help je graag om de vreugde in je leven terug te brengen.

Veel voorkomende problemen

Contact met psycholoog Heemstede

Als je klaar bent om aan de slag te gaan met je klacht, of je hebt vragen over de mogelijkheden. Neem dan contact op met mijn praktijk, telefonisch bereikbaar van ma t/m do 08.30 tot 20.30 en op vrijdag tot 17.30. Je kunt ook een bericht sturen naar Psycholoog Heemstede – Hanneke Francken.